Wednesday, 19 September 2012

Raya3!!!

Tak banyak mende nak aku cakap, tgk ajela gmbor2 ni ye….









Friday, 31 August 2012

Post Raya.....

Warghhh.....Berlalulah sudah Syawal(nyanyi ala2 lagu Anuar Zain ngan Elina tu...), tp still mood raye aku masih ade...hahahha.......aku memang suke ari raye, paling aku ske ble dengar lagu raye + tengok telemovie ngan program raya + program nyanyi2 + pasang lagu raye kuat2 dalam radio time g beraye...

Disebabkan tahun ni tahun pertama En Kherul standby oncall raya, jadi cam tak byk tempat yng kitorang g jalan2. Rumah kengkawan die pun takde sgt kitorang g kecuali ade jmputan....macam bizi sangat la kan, patutnye time ni la kite nk mintak maaf kot2 ade terngumpat dan tercakap lepas...hahahha....Kot2 kan....

Minggu pertama raye memang tak de kat rumah langsung sbb taun ni turn raye umah mak aku kat Dungun jek. pastu Kherul lak asyik on call aje, masuk keje siang malam...Sib baik Thaqif dah besar boleh ajak main2. Hiburkan hati aku yang tak jalan raye kemane2 sgt pun. Klo pegi pun asyik g beraye yang sebelah die je..Kecik ati tau...

 Family Potrait 2012

Apepun, ak nak ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin kat semua kengkawan serta sesape saje yang mengenali diri kami sekeluarga.....Kang ade mase ngan ade mood nanti ak update entri lagi ye...ikutkan byk je citer nak stori ni tp kemalasan tu agak menebal 2-3 purnama kebelakangan ni...hua3.....

Wednesday, 8 August 2012

Posting Ramadhan.......

Huaarrgghhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..............Mak Aiiihhhh........
Lamenye aku tidokan blog ni, perasaan kemalasan ngan kesibukan agak sama rate, so sbab tu la blog ni 'pengsan' kejap.....

Tak tau mendape yang ak nak cite, asyik jadi silent reader utk blog orang lain.....

Since skang ni semua umat Islam ber'fasting', waktu2 terluang kat ofis byk aku peruntukan utk belek blog2 dan jugak juadah2 utk berbuke...punyela byk resipi yang ak teringin nak bt, tp tak terbuat....haahha....Cme yang simple2 je ak buat, mcm ikan singgang, smbal, masak kicap etc....Hahahhaah...

So skang ni mcm ni jela, sbb tak tau dah nak post ape, utk orang2 yang sudi membace blog aku ni, aku suggestkan korang dapatkan buku resipi ni yang gerenti praktikal dan berguna terutamanya utk ibu2 yang bekerja, sbb kadang2  takde idea nak masak ape utk berbuke ni, belek2 je buku ni, konfirm korang akan bersmangat balik rumah kang nak masak pe...

Kawan ak memang dah wakafkan buku tu kat ofis so sblm kitorang nak kuar belanje, mesti kitorang selak2 dulu resepi mane yang kitorang nak masak petang ni.....


Oh ye, rasenye tak terlambat lagi kan ak nak ucapkan Selamat Berpuase dan jugak memasak....


Thursday, 26 July 2012

Kursus di Midvalley



At last dapat jugak aku mengapply dan dapat kursus kat CKM Midvalley, dah lame tak jumpe kawan2 dn tak g soping moping ni….

Sangat gembire ble dapat jumpa ngan BFF aku si Manissa yang comel…Sempat jugak ak mengenen2 kan ngan pakwe yang die minati selame ni…cheewwah….Jumpe K Mas, jmpe ngan geng2 keje lame…syok nye tak terkire…walaupun pada dasarnye kursus ni cam tak related sgt ngan skop keje senggara ak sekarang ni.
Part paling best bile g soping, thanks kat Manissa yang sweet sbb sudi temankan aku berjalan2 kat Jalan TAR smbil cari baju raya…hik2…

 si kecik duk main ngan kerusi ni

 pandangan dari bilik..

 mainan paling Thaqif suke

Oh ye, mle2 nye tu En Kherul hntar sbb katenye sambil2 tu nak g jalan2 jugak, nak cari semua baju2 raya, tp disebabkan Cititel dah penuh, so die ngan Thaqif balik Paka the next day pas habis borong raye kat Mid…… Macam jakun lak aku g jalan2 kat Mothercare, kat AEON, kat Metrojaya, Forever 21…mcm balas dendam je sbb lame sgt tak g Midvalley…Tp paling puas ati dpat makan TAKO TAO kat AEON…memang TERBAEKKKKK!!!!!

Tuesday, 17 July 2012

Sukan Kementerian Kerja Raya

Kla, ak 11-14 Julai aritu....., JKR Terengganu nye turn lak taun ni untuk anjurkan Sukan Kementerian Kerja Raya, so byk la konsesi dan jugak pihak kementerian sendiri msuk bertanding....Sebelum ni ak dah buat entri pasal Sukan Jabatan yang berlangsung kat JKR Kemaman  kan, aritu ak masuk acara badminton. Tapi untuk kali ni plak ak ngan si Shila terpilih..(ermmm...sebenarnye terpakse..) masuk FUTSAL...Huyyyoooo...mcm hebat je bunyik nye kan....Keh3...sebenarnye ni la acara yang orang paling tanak masuk...so dorang pun carila saki baki pekerje yang takde keje suh main futsal....

KKR (singkatan utk Kementerian Kerja Raya) nak hntar jugak pasukan Futsal Wanita ni sbb asalnye cme 4 pasukan je yang bertanding, so dorang pun tamak la pakse kitorang ni main jugak sbb dah aim pingat..Hampeh je...Dahla jauh gile nak pegi berlatih smpai ke Kuala Terengganu...Memangla ade pepatah cakap "tuntutlah ilmu smpai ke negeri China" tapi aku rase dalam konteks mencari ilmu bermain futsal ni tak perlula jauh2 kot...Hu3..

Sampai je ari pertandingan dah ketaq lutut dah...yela, tgk pemain2 dari pasukan lain nmpak cam otai2 je main futsal....pastu satu pasukan tarik diri....tinggal PLUS, KKR (team kitorang) ngan ANIH, so confirmla kan kitorang dah dapat medal....haaha....so takyahla nak susah2 nak main ngan tekun sgt..

Disebabkan KKR tuan rumah, so blhla nak schedule jadual perlawanan, mle2 PLUS vs ANIH... Huyyooo......memang terer dorang ni main, tambah2 klo pasukan PLUS, pempuan dah tak macam pempuan dah, begitulah kehebatannye....time ni PLUS menang, brape kosong ntah, yang pasti PLUS sumbat lebih dari 5 gol...

Game kedua kitorang lawan ANIH......jeng3.....tak sangke betul berkat latihan tu kitorang leh score 3-0, cam tak caye...mle2 gol tu ade budak JKR Terengganu yang masukkan pas aku passing bola kat die depan gol, pastu Shila sumbatkan gol kedua dan last2 menet tu aku rembat masuk lagi 1 gol...terer gak eh aku main,hahahah....sebelum ni main ngan geng2 JKR Arkitek kat KL dulu aku rase tak pandai pun, asyik rebah je...lembik....

Last game tu, lawan ngan PLUS memang takde harapan menang la, team dorang ni kuat, dah biase main kat Piala Futsal Harian Metro dah, tmbah2 lak anak2 dare lagi, kekuatan dorang tak sme la ngan mak2 macam kitorang ni,yang ni pun dorang score byk gak dan kitorang tak score langsung...

Apepun, kitorang enjoy dan hepi sbb dapat Naib Johan, ok la daripada no last, letih gile smpai nak semput aku ni ha, at least ade jugak yang kitorang leh banggakan, tu bru berlatih 1 hari setengah, cbe bayang kolo setaun, mesti leh masuk Olimpik..hahahha.....

 Hadiah kain batik

 Ngan geng2 team

 Abaikan banner kat belakang


 Medal kebanggaan

Monday, 25 June 2012

Sukan JKR Terengganu




Ari Khamis bebaru ni berlangsungla Sukan Jabatan JKR Negeri Terengganu bertempat di JKR Kemaman. Oleh kerana takde pemain yang nak masuk, ditambah lak ngan kegembiraan nak bermain2 ak ngan partnership ak si Sila masuk acara badminton…dekat sbulan gakla kitorang duk praktis sbb tak pandai main pun, saje2 sbb alasan nak lari dari keje kat ofis…..

Syok jugak bile ade acara2 kebajikan macam ni kan, blh kenal2, blh cuci2 mate tgk staf2 pejabat lain, ahaahahahha….apepun yang paling best bile duk bersorak mase ping pong match semi final lawan ngan musuh tradisi JKR Kemaman, smpai naik serak ala2 Ella n The Boys lak suara sedap aku ni…hik3….

So keputusan nnye kitorang berjaya keperingkat final dan jadi Johan, untuk Sepak Takraw pun kitorang menang jugak, tp utk Badmintoh kalah…first match lawan CKM menang tnpe bertanding je, tp match kedua tu lawan ngan JKR K Trg pnyela terror mereke main smpai aku jadi blur..tak smpai 15 menet dah kalah…hahahaha…buat malu je….

Apepun, syok giler kejohanan ni , dan jugak ramai yang igt ak ni bdk2 prkatikal..hahaha..awet mude la kot...kwang3,  tmbahan plak ni la taun pertama aku menyertakan diri aku dalam acara2 macam ni…JKR Dungun BOLEH!!!!!






Monday, 21 May 2012

Takoyaki!!!

Finally, setelah bersusah payah dapatkan pan dan jugak cari barang2 utk buat cekodok jepun ni, akhirnya merasa gak mende alah ni..serius sedap...(bagi aku), bagi orang lain tak tau la..resepi ni ak amek dari blog cikmin, memang same gak rase die ngan tako tao yang jual kat jusco mid valley (aeon )

 Tak sangka pandai gak aku membulatkan tako ni
 
 Nak jadi dah ni...Weeeeewww.....

 Letak dalam pinggan

Hidang dan makan panas2 sgt sedap...

Jenuh nak perabihkan ble buat sendri, dapat byk...klo beli kat Jusco, mau bankrupt..3 biji dah RM 4.++. Pepun, pas ni dah tau resepi blh buat lg, cme nak cari barang kat Trg ni susah sket....kene import kat Mid Valley, sib baik la aritu bos ade bawak sket tako ni, siap bungkus lagi, lebihan bonito flakes, mayonis dan sos okonomiyaki ni la yang blh buat ni.....Thanx En Bos....

Wednesday, 16 May 2012

Thaqif dah nak Setaun!!!!

Thaqif dah pandai bertatih 3-4 langkah sebelum die rebahkan diri sendiri. Skang ni pun asyik berdiri aje sorang2, nak melangkah macam takut2 sket. Gigi pun dah nak masuk 8 batang. Asyik nak menggigit orang je. Bersempena dengan ulangtahun kelahiran pertama Thaqif ujung bulan ni, ak ngan Kherul duk survey2 hadiah untuk Thaqif. Hahaha.....Kherul nak adiahkan beskal utk Thaqif, ak pulak pikir nak cari beskal yag ade handle kat blakang. Blhla nak bawak Thaqif keluar jalan2 depan rumah. Tak larat dah asyik nak dukung Thaqif aje...

Baru2 ni pun dah survey kat Toys 'R Us kat Mesra Mall. Hahaha....Macam best lak bile jadi mak ni, survey kan barang untuk anak... Sambil2 tu melilau gak mate survey kolam kecik utk Thaqif, kolam yang beli aritu cam besar lak klo die main sorang2, sbb tu ak letak kat rumah mak, kang klo sepupu2 Thaqif balik blh ramai2 main kolam tu...


Mle2 Kherul test moto...Hahaha...baru letak Thaqif, pas amek gmbar, bedebuk jatuh sbb kaki tak cecah lantai... Ak tak berkenan sbb mahal sket dan tak praktikal, hahaha (baru tau ye Thaqif mak kamu ni kedekut....), pastu take handle kat blakang nak tolak..Letih woo klo asek nk kene tolak blakang moto ni......


Yang ni cam ok, ade handle kat blkang, tp chance utk Thaqif jatuh bergolek tetap ade walaupun ade safety belt...


Last2 amek yang ni jela, sbb lagi safe kan? Nak tolak pegi mane2 pun senang, lagipun Thaqif siap boleh tido atas mende ni....muahahahaha..........

Thursday, 12 April 2012

Allah Menguji....

Lama tak bke blog....langsung xde mood utk tulis entri minggu ni...

ISNIN, 9 April 2012

Kawan : tau dok psl ank ****?
Aku     : bkpe?
Kawan: hok bgsu tu ade kt icu..jtuh dr tgkt ats umh dia
Aku     : hah?

MASYA ALLAH!!

TERPAKU!!!!

Tak sangka dapat perkhabaran yang mengejutkan pagi2.... Terus sebak, mataku berair...
Aku menangis......

Terus teringatkan Thaqif, hati mula terbayangkan andainya ak kat tmpat beliau.....Air mata ni menitik lagi...
Makin rancak tangan menekan keyboard, makin byk perkhabaran yang ak tau dan makin byk air mata yang jatuh lagi dan lagi...

Aku hiba, ak sebak.....cbe ak bertahan supaya ofismate tak prasan, tp naluri ibu ni tidak dapat menyekat kesedihan yang mulai bersarang....Sesungguhnya perkhabaran ini mampu menjatuhkan ego aku depan pc ni.!!

Esoknya ak gagahkan diri utk call. Tanyakan khabar walaupun aku sendiri sejujurnya dapat menduga bagaimana pengakhirannya. Aku igtkan diri supaya tahan segala rasa terutamanya perasaan menangis. Aku cuba untuk memberi semangat walaupun aku tau peluangnya sangat tipis...

Alhamdulillah, panggilan diangkat. Suatu suara kedengaran sgt tenang ditelinga ku...
Kata2 kususun rapi supaya tak mengguris luka, semoga tidak menambah duka beliau dengan ujian Allah ini....

Semuanya lancar di awal perbualan... Namun, tak smpai di pertengahan, aku mulai tewas dengan perasaan sendiri. Aku cuba utk kuat, cuba untuk meniup semangat kepadanya, namun akhirnya aku sendiri yang kalah. Aku tewas dengan perasaan aku sendiri, tewas dengan kata-kata beliau yang seakan sudah redha dengan ketentuanNya, pasrah disaat nyawa anak bongsunya kini semakin dipenghujung dan semakin dekat dengan PenciptaNya.

"Kelima2 test semunya failed. Semua bergantung kepada mesin sekarang"

Airmata semakin laju membasahi pipi. Mendengar setiap bait kata-katanya membuatkan aku semakin sebak. Semakin aku cuba membayangkan kisah yang diceritakan, semakin kuat esakan tangisku. Namun beliau masih lancar bercerita....Ya Allah, sungguh kuat beliau menghadapi ujian getir seperti ni!!!

Aku bukak FB beliau, ada gambar2 sewaktu raya yang lepas...

Petang itu aku terima SMS:

" Anak saya telah kembali ke rahmatullah jam 3 ptg di HSNZ. Jenazah akan dibawa ke Dungun. "

Petang itu ak nekad utk melawat arwah....Kuhantar sms utk maklumkan pada Kherul yang aku akan pulang lewat dari kebiasaan.

Alhamdulillah, aku sampai selepas jenazah baru tiba dari hospital. 

Orang ramai mula memenuhi ruang tamu tersebut. Sekujur badan kecil kaku dihadapanku. Sewaktu nenek arwah menyelak kain yang menutupinya, ak cuba untuk gagahkan diri untuk melihat arwah buat kali terakhir....

Putih...Bersih..Jernih....
Arwah kini sudah kembali kepada PenciptaNya.
Menjadi ahli syurga pada umur yang sangat muda.

Aku semakin sebak. Kelibat mata yang memandang tak ku hiraukan..Aku cuba bertenang, tp aku sendiri tidak mampu untuk melawan perasaan ini. Katalah apa saja, memang aku sangat sensitif, terutamanya melibatkan nyawa dan kematian, sama seperti sewaktu aku menerima perkhabaran mengenai kecelakaan yang menimpa ibu mertua abang 3 hari sebelum hari raya yang lepas, aku meraung hinggakan Kherul tak dapat nak berbuat apa2, mata bengkak dan ak menangis setiapkali mengingatkan perkara tersebut. Apatah lagi kali ini melibatkan nyawa insan yang begitu kecil. Kasihku terhadap kanak-kanak terlalu menebal sejak bergelar ibu, seperti dapat aku rasakan keperitan yang dilalui oleh kedua ibu bapanya.

Kulihat si ibu seperti kebingungan.........

Ya Allah berikan kekuatan dan pemudahkan segala urusan keluarganya...

Aku pulang dengan seribu perasaan dalam hati. Cme maklumkan bahawa ak mau pulang...tak dapat lihat wajah beliau, air mata laju tumpah...

Pagi keesokkannya, satu SMS lagi diterima:

" Terima kaseh. Saya redha. Arwah dah selamat dikebumikan."

Sekali lagi air mata ini tumpah...
Ku lihat Thaqif masih lena tidur, kukucup dahi Thaqif, sebagai tanda kasih sehingga ke hujung nyawa....

Thursday, 5 April 2012

Balik Kampung....

Macam jauh sgt je kampung kan?

Kampung mak Kherul aka rumah mak mertua ak ni terletak di Kg Teluk Kalong berdekatan ngan rumah MB, Dato' Ahmad bin Said, jadi perjalanan dari rumah aku mengambil mase kire2 setengah jam klo naik kete, 2 hari klo naik beca, dan 10 hari berjalan kaki..hahahah..

Tp tu bukan citer ak, saje je buat post ni sbb nak download gmbar Thaqif mandi kat kg..klo orang dulu2 blik kg je blh mandi sungai, terjun lombong, tp skang ni blik kg mandi cam ni je la...

pandai cover ngan shower

pandai bapaknye cover

payah nk tgk enset ak

Wednesday, 4 April 2012

Bungkusan dari Doha!!

Tajuk ni kasi gempak sket...hahah...baru la orang nak bace blog ak nih, PROPAganza sket...Ekekeke...

Sebenarnye, bungkusan ni dari kawan baik aku, En Azrul yang skang ni keje kat Doha. Dulu kitorang jmpe dan stat kawan baik mase ak keje kat VCM Kerteh. Time tu ak takde kawan pempuan, sbb kilang tu seme pekerje lelaki (dalam site). Aku sorang2 je perempuan yang cbe berwatakan lelaki yang sudi keje dalam tu...Hahaha.....

Disebabkan pos laju hantar time ak ngah keje, so si Kherul amek kan parcel tu the next day.. Igtkan kotak tu kecik tuit je, rupenye besar jugak. Siap bli kotak gmbar Pooh tu...Aku pun cbe la bukak ngan rakus sket, sbb ak tak reti nak buke secara berseni2 ni, smpaikan kotak tu penyek sket...

Kotak Pooh
Ade baju T shirt, kacang, coklat, flap hat ngan magnet2 letak kat peti tu + keychain
Paling ak ske, si Azrul ni cam tau2 je yang ak ni ske magnet peti sejuk tu, smpai 2 keping die blikan, cute2 plak tu...Ehehehe.....

Dah tempek pun kat peti ais...
Bercerite pasal si Azrul ni, ak tak tau la smpai bile die ni nak membujang, nak ckp die ni xhensem hensem jugak, ade keje, romentik2 sket, cam budak2 sket, kecuali satu je smpai skang ni asyik duk membotakkan kepale aje, padahal bukan rambut byk kutu pun...dulu time die simpan rambut...ehem2...blh tahan jugak...tp sbb ak dah 'terpesona' ngan Kherul, ak da tak blh pikir orang len dah....si Kherul je dalam hati (sori, ayat yang agak menggelikan bulu idung anda...)

So sape2 yang berkenan ngan cri2 si Azrul ni leh la contact aku utk ak aturkan pertemuan.. Chewwahhh...kang blh dapat g oversea secare percume tau!!! Btw, thanx ye En Azrul sbb bagi adiah2 best ni, kang klo pree2 blh bagi dan terus bagi lagi...hahaha...




Sunday, 1 April 2012

Jalan2.. dan Makan2...

Ari jumaat aritu Kherul nak blanje makan kat luar. Katenye dapat upah wiring rumah kawan..sejak bile die pandai keje2 wiring ni?hahaha.......sbnarnye jadi helper je, nak blajar sket2 katenye....

Pas siap2 mandikan Thaqif dsb kitorang pun pegi Mesra Mall, dah tak tau nak g mane... tup2 g Pizza Hut. Dalam ati terbayang keenakan lasagna yang aritu makan ngan Salini kat Pizza Hut Dungun. Nak g kat Secret Recipe tak tau kang Kherul nak makan pe lak.....

Sampai2 dah kul 9.30 mlm, kedai tutup kul 10mlm. Nampak cam ramai je orang, takut2 takde tempat...Last2 ade je tmpat duduk tu, pastu ak orderkan Pizza utk Kherul dan Lasagna utk aku. Utk Thaqif lak cukupla ngan sup ayam...hehehe...

duk dlm stroller dulu

ni sesi nak tenangkan diri thaqif dulu

suap sup ayam...

suap lagi, kene alas sket handle ni ngan kain, sbb seme bende die nak gigit..

payah nak capture gmbar thaqif skang ni


Sejak makan Lasagna aritu, ak dah jadi ter addicted sket..g mane2 asek terbayang Lasagna depan muke...pepun Lasagna kat Pizza je yang blh jadi penawar ke'addict'an tersebut...Thaqif lak smbat je la pape pun yang kite makan, takde hal langsung...smpai ngan stroller pun nak di makan jugak....

Pelik gak sbb Kherul makan Pizza, biasenye tak de plak nak pegi kecuali aku insist sgt2..Habis licin die sorang makan, xsmpat nak merase pun...Lapar katenye....

Oleh kerana tak sanggup dah nak layan keaktifan Thaqif lame2, ak ngan Kherul blah cpt2 dari tmpat kejadian pas seme makanan licin....Thaqif asyik nak merayap atas lantai smbil mulut bising duk tegur2 orang lain yang duk makan.

Disebabkan kekenyangan tahap melampau, Kherul dah tak leh nak drive, aku pun takleh drive jgk sbb sakit pinggang....so driver yang kat bawah ni je la yang available....

-
-
-
-
-
-
-
-
 
 thaqif  drive!!!!
 Korang pecaye tak? Gambar ni jadi bukti taww!!!!!Ahakkkkkssssss..............

Note: Sori, seme2 yang ak order tu ak tak ambik gmbar sbb Kherul ckp nampak macam orang jakun....
         Sekian, terima kasih.....

Sunday, 25 March 2012

Thaqif nye Progress

Thaqif skang ni sangat aktif  + lasak sgt2. Asyik nak main aje, nak bergerak dan tak nak di sekat. Nak bebas je merangkak ke situ sini. Nak perhatian, nak orang main, nak orang layankan semua yang die buat. Klo ak sibuk buat keje umah, die duk sebelah nak 'menolong'. Kadang2 tak sanggup klo duk umah sorang2 tanpe Kherul. Ade time tu smpai ngajuk ngan Kherul sbb asyik duk kene g keje je siang malam...hehehe...Rumah memang nak kene bersih je setiap mase (tp takyah kemas pun takpe), asyik nak kene mop, xleh ade bendasing langsung kat lantai. Klo tak, seme tu akan masuk dlm mulut Thaqif. aritu pernah pegang dan nak masuk seekor spider dlm mulut, ntah kat mane la die ni jmpe..sib baik si spider tu pandai escape.Pengawasan memang sepanjang mase kecuali time Thaqif tido...huhuhu....

Satu kaedah yang sangat berkesan nak kurangkan sket aktiviti lasak si Thaqif ni adalah dengan men 'try' option2 berikut:-

1. Masuk dalam buai, hayun smpai die tido
2. Masuk dalam walker.
3. Letak dlm baby cot.
4. Bawak pegi jalan2.

Biase yang no 1 tu slalu ak buat, tp tak semestinya Thaqif akan tido, at least kurang sket pergerakan ak asyik nak pegi kutip2 si Thaqif ni... Utk yang no 2 tu plak, skang ni dah tak blh nak masuk dlm walker langsung dah, baru angkat nak letak tu Thaqif dah mengamuk (Thaqif ni tak kuat nangis, tp ske membebel...agaknye ikut genetik aku kot..hahaha). Klo ade je yang die tak puas hati duk membebel la sorang2, mcm ak faham pun ape yang die duk bebelkan tu...ahakzzz....Yang no 3 tu klo terpakse sbb die tak ske duk dlm cot kecuali time tido, tp klo die tak nampk sape2 die blh main je sorang2 dlm bby cot tu, kaedah ni sangat selamat dan tak yh nak risau berlaku pape....dan option paling last tu paling malas nak praktik.....tp at least duk kat luar smbil tgk pokok2 pun jadi...otomatik si Thaqif akan senyap smbil mate tu melilau2 tgk alam semesta ni...mcm orang jakun...

Apepun, time yang kite spend ngan anak sendiri ni la yang akan jadi bonding yang kuat antara hubungan ibu, anak dan ayah. Klo blh sepanjang Thaqif nak membesar ni la ak nak Kherul ade skali. Xyah nak buat OT je memanjang. Tgk anak semakin membesar dan mule blajar perkara2 baru dalam hidup die. Blajar meniarap, crawl, climb, berdiri, bertatih dan seterusnya berjalan. Masa yang berkualiti utk di spend kan bersama family sendiri dan bukan  dgn keje. Pastu, bukan bererti tugas menjaga dan mendidik anak ni terletak pada ibu je, tp  penting utk setiap mak ngan ayah tahu utk uruskan anak sendiri. Cme kadang2 ak agak hairan ade jugak wife yang duk sibuk suh si husband keje siang malam OT even hari cuti semate2 nak simpan duit nak pegi berjalan2, berjoli2 shopping.

Bagi ak tgk anak membesar dpan mata ni adalah experience yang lebih mengujakan....agak meletihkan sket, tp sronok ble tgk Thaqif senyum...ekekeke.....Tetibe jek rase rindu ngan Thaqif....lambat plak kul 5 ni kan?

Tuesday, 13 March 2012

Weego Bottles

Ni time Thaqif kecik2...
Ade kawan2 yang tnye pasal botol susu yang Thaqif gune. Stat newborn sampai skang ni ak cme gne 2 bijik glass bottle Weego yang 4oz je (kecuali yang kat rumah pengasuh die sbb die request yang biase, tkut pecah katenye). Tak pernah tukar dan tak pernah buang pun...kecuali teats die tu memang ak tukar setiap 3 bulan. Weego bottle ni sebenarnye di rekemenkan oleh kawan ak, Akmal. mase tu die dah blikan untuk anak die kat Mothercare mase satu Mesia duk heboh pasal botol yang takde BPA. Agak mahal sket rege botol ni, tp ak rase berbaloi dan sangat berbaloi2. Bayangkan, kite blh gne botol tu smpai ble2, cme tukar teats die la...means slagi tak pecah botol tu, kte blh wariskan kat cucu cicit pun....hehehe....

Mase mle2 nak 'purchase' botol susu untuk Thaqif ak agak memilih sket, duk survey mane yang paling elok, jimat dan tahan lama. Mle2 ak dah siap2 bli yang Avent pnye newborn starter kit tu mase ngandung 5 bulan. Pastu duk research lagi sbb avent bottle ni pun direkemen spy tukar 6 bulan sekali...adoyai..dahle avent nye rege blh tahan jugak...pastu lagi satu masalah klo lmbt basuh botol tu cam ade bau sket....ade yang ckp bau micro bacteria mase kite duk gosok ngan berus mase kite basuh tu...ermm..... Kebetulan ade kawan cari yng Avent nye bottle, so aku jualkan..

Pastu ak pun buat 'kajian' sket pasal botol lain yang stainless steel...rge pun blh tahan gak, duk tnye akak yang jual tu, die ckp kene tukar lepas setaun....pastu ak duk khuatir pasal dienye cover tu bercorak2, telap, cam tak nmpak ape dalam botol tu...ak terpikir klo la ade semut masuk dm botol ape ke, tak nampak kan?

Weego Bottle...Comel kan?

Pastu duk buat research lagi pasal glass bottle ni. Kat umah kan biasenye kite minum air gne gelas kan? Gelas lak smpai ble2 blh tahan kecuali ade sesape yang rajin pecahkan (blh jadi klo laki bini gaduh ni....) Pastu yang bestnye botol ni kan, klo kite rebus botol tu, pastu angkat terus letak dlm peti sejuk pun xpe....slalu jgk ak buat susu kat Thaqif pastu die tanak minum, ak just letak dlm peti ais je tunggu die lapar, tp dlm 12 jam susu tu... jgn smpai 5 hari 5 malam plak baru nak bagi kat anak...huhuh...skit perut kang, satu lagi sleeve die tu cantik, he3..nampak cam moden je, klo g jalan2 ramai gk yang tnye "apekebendenye tu?"

Teats original die tu mahal sket sbnarnye, tp sbb ak ske tukar teats, aku gne je yang baby kiko nye teats..ok je leh masuk...tpkene cari yang x-cut la, klo tak kang tumpah sbb die nye bottle cap tu tinggi sket

Tp satu la kan, klo dapat anak yang ske baling2 botol ni, harapla....bli 10 bijik kapal pun tak gne...stakat ni Thaqif kecik lagi, tak pandai nak baling2 barang lagi, igt tunggu die besar sket, klo die ni jenis sopan blh la nak bli yang 9oz plak...satisfaction guaranteed....hu3, smpai skang ni pun botol tu nampak baru...

Monday, 12 March 2012

BBQ Party!!!

3 hari ni (Selasa, Rabu, Khamis), Kherul pegi mancing...pnyela jauh g mancing kat Tasik Kenyir, katenye aktiviti yang ofis die buat pas shutdown aritu...ekeleh....pnyerla jauh pegi mancing, klo pancing udan galah kat Sungai Paka pun ok je...huahuahua...

Sepanjang ketakadaan Kherul ni ak bermastautin jap kat umah mak kat Dungun, best sbb leh bgun lambat sket sblm g keje ni dan jugak tak payah nak ngangkut Thaqif masuk kete pagi2 nak hantar kat umah pengasuh. Tp agak bosan jugak ble tak ngadap muke si Kherul ari2....

Oh ye, ari Sabtu lepas, buat BBQ kat umah. Asalnye tak plan pun, smpaila sepupu Kherul mtk mak Kherul buatkan rempah untuk bakar ayam + kambing kat kawasan perumahan beliau. Pnylela byk giler beli barang2 perapan tu smpai mak mertua aku ckp blh buat utk sekor lembu...hahhaha.. Pastu serta merta dapat idea nak bako2 ayam ni kat umah ak....(dah lame nak buat, tp tak terbuat pun.....)

Pagi tu Kherul g pasar bli ayam, tak byk 3 ekor je.. pastu mak mertua ak nak tmbah lagi ngan nasik goreng..bla..bla...bla..., cukup la kot.... Mase basuh ayam tu nampak cam byk kan, sbnarnye tak tau cukup ke tak, yela...sedare mare Kherul ni ramai..entah cukup ke tak...

Petang tu blh lagi g jlan2, g pasar minggu, g ekspo kat pastu dalam kul 7.30 mlm tu br smpai umah, untung ayam dah perap siap2 tunggu nak masak nasik je...2 periuk nasik tu kejap je mak mertue ak masak....dah biase masak utk orang tak rase ape la kot, klo ak rasenye mau terduduk ak masak byk2 ni...ade je yang kurang kang, masinnye, pedasnye....byk plak yang ngomen nye kang...

stand utk bako ayam ni special sket..hahaha....

ayam kejap je licin...sori bab presentation nasik tu
terlampau cantik bekasnye..

ni dak2 yang mintak nk bergmbor

closeup sket laman ak...ekekeke...
sian makcik2 ni makan kat atas lantai alas tikar je..
tu la planning last menet...

Kebetulan lak malam tu ade football match, Terengganu vs KL, ape lagi riuh rendahla rumah aku + sepah2 la sket...Pas seme tetamu blik, ak ngan Kherul pun mulekan operasi membersihkan rumah...seb baik esok tu cuti, leh bangun tido lewat sket...ekekeke...