Friday 3 February 2012

Resepi Kimchi

Dah lame nak post out entri ni..tp slalu je tertangguh sbb malas nak bkak blog.....utk entri kali ni, as promised sy nak tunjukkan Kimchi yang dah sy buat aritu.......

Bahan2nye mudah je, yang ni ikut versi dan suka hati sy saje..


Mle2 kobis panjang ni sy basuh2 smpai bersih,
pastu sapu garam kat semua helaian daun die tu,
pastu masuk peti ais semalaman......

Dah tu sy blendkan cili padi + bawang merah+bawang putih+halia+lobak putih. Potong lobak merah dan daun bawang secara memanjang (tp klo korang nak tunjuk terer potong bentuk bintang pun boleh jugak...). Satukan ngan cili giling. Tmbah sos ikan secukup rasa, pastu garam ngan gula (klo kobis tu dah terlebih masin blh la basuh dulu ngan air paip, tak pun takyah letak garam dah).


Pastu kacau2 dan biarkan dalam setengah jam supaya sos ikan tu dapat meresap ke dalam bahan2 lain tu....


Last skali, lesekkan (ayat trg), ikut ayat standard : sapukan sos yang kite buat ni kat seluruh kobis panjang tu tadi, pastikan semuanya covered dan simpan dalam peti sejuk.

 
Ikutkan esoknye dah blh makan, tp klo nak lagi sedap tunggu la dalam 3-4 hari, smpai sos die tu dah sebati sket ngan kobis tu. Sedap klo makan ngan meggi, tp sy blh je makan macam tu saje, gambarni tak brape lawa sbb ni first trial, sy dah try kali kedua dan buat byk sket, sos die pulak sy buat pekat sket...dan tambah lagi pedas...perghhh....sedap!!!! Dah bg pun sket kat Cuya, katenye nak makan ngan meggi, mengidam...

Nasihat utk Cuya:meggi xbrape elok utk ibu mengandung...jgn makan byk2...makan Kimchi je byk2..hahaha....

1 comment:

  1. thaqiyatt.. mu comel skali di dunia.... takdok buleh lawan arrr.. ape kata mu buat kimchi lobak sahaja ke aku... pasal aku makan lobak jer hok mu bagi ari tu....sedappp pedas.......... meggiiiiiiiiii... argHHHhhhhhhhhhhhhh....

    ReplyDelete

Bla..bla bla......